Darmkrampjes: vrijwel elke baby heeft ze, maar de één heeft er meer last van dan de ander. Ook voor jou als ouder kan het soms een enorme beproeving zijn. Gelukkig is het onschuldig, maar hoe herken je deze buikkrampen en nog belangrijker: wat kun je eraan doen?
Wat zijn darmkrampjes?
Darmkrampjes (of buikkrampjes) zijn samentrekkingen van de spieren in de darmwand. Het begint vaak tijdens of na de voeding (in de meeste gevallen een halfuur tot een uur na de voeding). Of je nu borstvoeding of flesvoeding geeft, bijna elke baby heeft in de eerste maanden van zijn leven (zo nu en dan) last van darmkrampjes. Als ouder voel je je vaak machteloos als je merkt dat je baby darmkrampjes heeft. Als kersverse ouder ben ik net door deze fase heen. Ik snap als geen ander dat je alle tips & tricks wilt aangrijpen!
Door de onrust die de krampen veroorzaken, kom je in een vicieuze cirkel terecht en kan deze kwaal je ‘s nachts vele uren nachtrust kosten. Gelukkig gaat het ook weer over. De piek voor de buikkrampen ligt op de leeftijd van 6 weken en na een maand of 4-6 neemt het vaak af. De darmen van je kindje zijn op deze leeftijd voldoende ontwikkeld en gewend aan voeding.
Hoe herken je darmkrampjes bij je baby?
Niet iedere baby heeft last van darmkrampjes. Maar als ze ontstaan, is dat meestal in de eerste weken na de geboorte (de piek ligt op een leeftijd van 6 weken).
- Je baby is dan onrustig, schopt met de beentjes of trekt ze juist krampachtig op. Je baby huilt hard en is ontroostbaar.
- Sommige baby’s ballen vuistjes en strekken hun lichaam helemaal.
- Je baby kan last hebben van winderigheid.
- Meestal zijn de krampjes het hevigst een halfuur tot een uur na de voeding. Ook kan het zijn dat je kleine even in slaap valt, opeens wakker schrikt en dan huilt.
Wat zijn mogelijke oorzaken van darmkrampjes bij je baby?
Baby buikkrampjes zijn gelukkig onschuldig. Verschillende oorzaken kunnen een rol spelen. De voeding die je baby krijgt, speelt een belangrijke rol bij de mate van klachten. Bij de geboorte is nog niet alles in dat kleine lichaampje helemaal ‘klaar’. Zo moeten ook de darmen zich nog verder ontwikkelen.
Baby’s die via een keizersnede ter wereld zijn gekomen maken over het algemeen meer kans op buikkrampjes. Dit heeft te maken met de ‘hap’ van de fecala flora (ontlasting) die ze niet van de moeder hebben binnengekregen. Hierin zitten namelijk specifieke darmbacterien: e.coli en enterococcen.
Als een baby via het geboortekanaal is geboren slikt de baby deze bacteriën door en komen ze via de maag in de darmen terecht. Deze bacteriën zorgen er onder meer voor dat het darmslijmvlies bepaalde factoren (sIgA en betadefensine 2) aanmaakt die belangrijk zijn voor het afweren van kiemen die niet in de darmen thuishoren.
Wat te doen bij darmkrampjes bij je baby?
We geven je een aantal tips.
Tip 1: Laat je baby niet te gulzig drinken
Het is belangrijk dat je baby rustig drinkt. Soms schiet de melk wat te snel toe en drinkt je baby de eerste slokken daardoor wat snel. Dan wordt er lucht mee gehapt, en lucht geeft krampjes.
Tip 2: Neem de tijd voor de voedingen
Neem de tijd! Laat je baby af en toe stoppen om daarna vervolgens weer verder te drinken.
Tip 4: ‘Fiets’ met de beentjes
Leg je baby op de rug en maak met de beentjes fietsbewegingen. Hierdoor kan je kleine windjes laten. En dat ontspant.
Tip 5: Gebruik een draagzak
Als je jouw kleintje in een draagzak doet hoort je baby jouw hart en dat werkt kalmerend. Bovendien ligt je kleine in een ronde houding, en dat vinden veel baby’s prettig.
Tip 6: Masseer het buikje
Als je baby darmkrampjes heeft, masseer dan het buikje door rondjes te wrijven met de klok mee. Dit geeft niet alleen verlichting, maar is ook een fijne interactie tussen jou en je kindje. Tijdens een
Shantala babymassage in onze Baby Spa legt een gecertificeerde babymassause je precies uit hoe je het best een volledige lichaamsmassage kunt geven aan jouw kleintje. De technieken zullen door een ervaren babymasseuse voorgedaan worden op een pop. Je zal zelf je baby masseren. Gedurende de sessie krijg je allerlei tips en leer je een aantal technieken die je thuis ook kunt toepassen.
Een Shantala babymassage biedt een heleboel positieve effecten, zowel mentaal als lichamelijk. Zo heeft het een positief effect op kwaaltjes zoals obstipatie en buikkrampjes. Daarnaast helpt het tegen reflux en vermindert het stress bij zowel ouder als kind. De massage heeft niet alleen positieve effecten op je baby, maar ook op jou.
Heeft jouw baby last van darmkrampjes?
Baby darmkrampjes zullen voor veel ouders een herkenbaar probleem zijn. Wil jij jouw baby heerlijk helpen te ontspannen en door de periode heen helpen? Boek dan eens een
Baby floaten & Shantala babymassage arrangement bij onze Baby Spa.
Baby floaten in een heerlijk warme speciale (CE-gekeurde) baby jacuzzi is niet alleen heerlijk ontspannend voor je baby, daarnaast helpt het tegen krampjes, draagt het bij aan de longcapaciteit, bevordert het de ontwikkeling van je baby en brengt het jullie dichter tot elkaar. Door de bewegingsvrijheid in het water krijgt je kindje een unieke vorm van hydrotherapie.